Du har hele verden i hånda di

Teknologisk konvergens har den siste tiden blitt mer og mer synlig, og det spås at utviklingen vil fortsette de neste årene. Med teknologisk konvergens menes det at ulike teknologier smelter sammen, og den samme dingsen kan utføre oppgaver hvor man tidligere trengte flere dingser (snl.no). Ta mobiltelefonen for eksempel. Før kunne man hovedsakelig bruke den til å ringe, motta SMS, og kanskje spille mobilspill. Dagens smarttelefon har fått en mye større bredde når det kommer til ulike oppgaver. Den kan nå brukes som betalingsmetode, musikkavspiller, kamera, telefon, internettsurfer osv. Der vi tidligere trengte pc, musikkavspillingsapparat, kamera og bankkort, trenger vi nå bare mobiltelefonen.


I denne bloggposten skal jeg se litt nærmere på hvordan teknologisk konvergens fungerer, og hvordan dette påvirker dagens samfunn. Hvis utviklingen vi ser i dag fortsetter med samme tempo, hvordan vil teknologien og markedet se ut om 3-5 år? Teksten som følger vil være mitt eget synspunkt og påstander om hvordan jeg tror samfunnet kommer til å bli, underbygget av pensum fra faget digital markedsføring v/ Høyskolen Kristiania.

Et annet eksempel på den teknologiske konvergensen kan være TVen. Tidligere brukte vi Tven når vi skulle se ulike programmet som ble sendt til gitte tider. Vi brukte den også når vi skulle spille av videokassetter eller DVDer, dersom vi koblet til et avspillingsapparat som hadde overnevnt formål. I dag er det mange som har Apple-TV eller smart-TV, noe som gjør at man kan ta opp ulike programmer, se noen program før det sendes på TV-skjermen, og velge i et hav av ulike filmer og serier som følge av strømmetjenesten Netflix. Utviklingen av måten vi ser TV på, har gjort at flere benytter seg av strømmetjenester slik som Tv2 Sumo, Viaplay, Dplay, og NRK nett-TV. Det er sjeldent jeg følger sendeplanen for å se de TV-programmene jeg liker. Jeg kan bare finne de igjen på nett/smart-TVen via de ulike appene. Det beste av alt er at man betaler for appene og av den grunn slipper unna reklame. Dersom denne utviklingen fortsetter, tror jeg det er sannsynlig at de fleste av oss benytter seg av gitt metode for å se TV-program, og ikke den tradisjonelle måten ved å følge sendeplanen.

Den teknologiske konvergensen påvirker flere faktorer i samfunnet. Siden vi bruker smarttelefonen til det meste, vil de fleste tjenestene etter hvert fokusere på dette bruksområdet. Dette skaper igjen tjenestekonvergens, som igjen skaper markedskonvergens. I dagens samfunn henger det aller meste sammen, og en faktor vil kunne påvirke ganske mange andre. Dette kan igjen føre til at den teknologiske konvergensen til slutt legger til rette for bare et par aktører, mens resten havner utenfor.


Når man får en slik konvergens, vil naturligvis ting bli mer og mer likt. Alle de store nettavisene bør ha en mulighet for å bli avlest på mobil for eksempel. Nyhetene kan leses på flere kanaler, og konkurransen blir tøffere enn aldri før. Den betalende papiravisen faller, og man må skaffe nye måter å tjene penger på. De store avisene har løst dette ved annonsering, og større selskaper bruker gjerne annonseplass hos alle aviser for best mulig dekning av sin reklame. Dette er kostbart, og det vil hovedsakelig bare være de større selskapene som har denne muligheten. Igjen vil dette føre til at det bare er enkelte produkter og tjenester vi hører mest om. De små nisjene vil få tøffere konkurranse om å i det hele tatt overleve.

Vi ser at både Rema 1000 og Kiwi allerede har begynt sin kamp mot lokale produsenter og introduserer heller egen merkevare istedenfor de gamle, lokale. Mack mistet for eksempel plassen sin i hyllene til Rema 1000, noe som skapte furore i mediene og hos folket. Om et par år vil jeg tippe at de fleste matvarekjedene har gått over til å nesten bare selge egen merkevare. Igjen blir konkurransen tøff for de mindre selskapene, og man vil sannsynligvis bare få et par store selskaper som driver med produksjon istedenfor flere små. I verste tilfelle kan noen få monopol, og av den grunn miste konkurransefordelene. Jeg mener at samfunnet har godt av konkurranse, og at det nettopp er konkurransen som gjør at vi får gode priser, effektive løsninger og innovative produkter og tjenester. Uten konkurranse, kan det tenkes at det blir verre å tenke nyskapende, samt at forbrukerne ikke lenger får gunstige priser. Nå i den seneste tid kunne ei venninne av meg, bosatt i Bergen, si at Rema 100 skiltet med 40% på all frukt og grønnsaker i Hordaland. Antakeligvis skjer dette for å hente inn kunder som driver boikott for merkevarekuttet. Lik pris for alle, er tydeligvis ikke så gjeldende lenger.


Teknologisk konvergens legger altså til rette for at det er de store aktørene som vinner, og at de små må bukke under for en uovervinnelig konkurranse. Mange vil antakeligvis miste jobben som en følge av dette, samtidig som det vil være rom for nye stillinger hos de store aktørene. Dette kan for så vidt gå opp i opp, men man vil i større eller mindre grad legge lokk på lokalmarkedene og lokalproduksjon. Flere og flere vil antakeligvis jobbe i de større byene, og enten ha pendlerliv eller et liv i storbyen. Konkurransen mellom de store aktørene kan også gå over på det usunne stadiet, noe vi ser før hver høytid da det er priskrig på de populære varene. Fokuset på å være billigst, tar over holdningen til en sunn forbrukerkultur.

Som nevnt vil antakelig den innovative delen av samfunnet bli svekket dersom den teknologiske konvergensen blir sterk. Vi vil sannsynligvis få det man kaller for disruptiv innovasjon, og med det menes at man utvikler nye versjoner av eksisterende produkt (krokan.com). Krokan bruker iPhone som eksempel i sin artikkel om teknologisk utvikling. Iphone var i seg selv et innovativ når det kom på markedet, men iPhone 6 og 7 er disruptive innovasjoner av originalen. Kanskje blir det slik at istedenfor å utvikle noe helt nytt og innovativt, så utvikler man heller forbedringer på produktene og tjenestene man allerede har?

Det vi kan si med sikkerhet er at den teknologiske utviklingen ikke kommer til å gi seg med det første, og vi kommer til å nyte fordeler med denne utviklingen. Men det er alltid en bakside av medaljen, og denne vil sannsynligvis komme mer frem etter hvert som tiden og utviklingen går. Selv om jeg synes det er litt trist at mye skal bli likt og at ulikheter forsvinner i større eller mindre grad, så kan det hende at dette synet er helt annerledes om et tiår. Eventuelt blir jeg en av de som synes at “alt var bedre før”.

Litteraturliste

Krokan Arne. “Hvordan utvikles ny teknologi?” Januar 2015. http://www.krokan.com/arne/2015/01/11/hvordan-utvikles-ny-teknologi/
Rossen Erik. “Konvergens- sammenløping” Februar 2009. Store norske leksikon. https://snl.no/konvergens_-_sammenløping

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *