Fra idé til lansering

I denne bloggposten skal jeg ta for meg hvordan man kan gå frem når man setter en idé ut i livet. Jeg skal gå gjennom ti punkter som er nødvendige for å etablere hva som trengs, hva som er kritiske faktorer og hvor styrken ligger. Spørsmålene vil bli omhandle den norske nettsiden tights.no

1. Beskriv ideen;

Tights.no er en nettside for alle mosjonister og treningsentusiaster der ute. Siden er norsk, og har som mål at alle skal kunne finne noe de liker for å få det i posten etter kort tid. Tights.no har et bredt utvalg av kjente merkevarer i treningstøykategorien, i tillegg til kosttilskudd, smartmat og treningsutstyr. Lageret ligger sentral i Oslo, og handlende kunder i dette området kan forvente pakke i posten etter 1-2 dager.

2. Finnes det liknende tjenester, hvem er konkurrenten, spennende nykommere i markedet?

Det finnes veldig mange lignende tjenester, både i innland og utland. Man kan få bestilt treningstøy hos de ulike merkevarene selv eller hos store utenlandske nettsider som asos.com og nelly.com. De to sistnevnte spesialiserer seg riktignok på hverdagslige klær istedenfor sportstøy. I Norge er GetInspired.no, x-life.no og sportamore.no eksempler på lignende tjenester. Disse nettbutikkene leverer stort sett bare treningsrelaterte produkter, og har gode omdømmer. Ellers vil man konkurrere med fysiske sportsbutikker og deres nettsider, bl.a G-sport og XXL.

3. Hvordan senker du transaksjonskostnader ved tjenesten?

Med transaksjonskostnader menes det ifølge A.Krokan  “kostnader som partene pådrar, når de forhandler frem en avtale om en handel og etter handelen er skjedd, ved oppfølgning. Transaksjonskostnadene kan så deles inn i ulike typer: Søkekostnader (hvilke alternativer finnes allerede på markedet?), informasjonskostnader (aktuell informasjon om de ulike alternativene), forhandlingskostnader (hvilke leveransevilkår må vi forholde seg til?), beslutningskostnader (ressurser som brukes på å beslutte) evalueringskostnader (hvor fornøyd er man med produktet?) og tvangskostnader (endre/heve handel).

Tights.no er relativt enkelt å finne frem til, og profileringen gjennom kjente bloggere har bidratt til å fremme nettbutikken. De som har interesse for en sporty livsstil, kjenner trolig til siden. Likevel finnes det større nettsider for den sportsinteresserte, og tights.no kan miste en del kunder til disse. Tights.no tilbyr mange kjente merkevarer og gratis frakt på lik linje som andre nettsider og de markedsfører gode kampanjer ved jevne mellomrom. Dette er med på å senke informasjons- forhandlings- og beslutningskostnadene. For å unngå tvangskostnader opererer de med gratis bytte og 30 dagers åpent kjøp. På denne måten kan man teste ut produktet og liker man det kan man betale fakturaen 14 dager senere. Ofte ser man at kunder lar seg lokke dersom de vet de kan bytte inn varen igjen om de ikke er fornøyde, men mange synes det er et ork å dra til posten med pakken igjen, og lar problemet ligge.

4. Skaper den nettverkseffekter?

Med nettverkseffekter mener man den goden en får ved at flere bruker samme tjeneste (Krokan 2015). Nettverkseffekt blir formelt beskrevet gjennom Metcalfs lov. Eksempelvis synes man ikke Facebook er like gøy dersom ingen andre bruker siden. Tights.no skaper nettverkseffekt i form av at man får opp hva andre som har kjøpt de ulike produktene også har likt eller kjøpt. Ser man på en tights fra Adidas, kommer det f.eks opp “andre kunder har også sett på”. Nettsiden kunne imidlertid hatt større nettverkseffekt dersom kunder kunne skrive omtaler og å bedømme de ulike produktene.

5. Skaper den increasing returns?

Med increasing returns mener man hovedsakelig at man tjener mer penger, jo flere som bruker nettsiden. Digitale tjenester har ofte lavere grensekostnader ved at nettverket øker i størrelse, og vil derfor tjene gode penger på dette (Krokan 2015).  Dette gjelder ofte for nettbutikker som ikke har en geografisk begrensning, og kan nå ut til mange mennesker samtidig. Tights.no vil ha en økning i kostnad når det kommer til produkter som tas inn, dersom veldig mange kjøper eksisterende produkter. De vil også øke noe i fraktkostnader. Men de vil ikke ha noen ekstra kostnad i å betjene kundene på nettsiden. Ergo vil de ha noe økning i kostnader, men sannsynligvis vil inntekten dekke dette og mere til.

Tights.no bruker også affiliatelenker og samarbeidspartnere, særlig bloggere med store nettverk. På denne måten blir bloggerne belønnet for å skaffe trafikk på siden, og tights.no får økning på egen nettside.

6. Hvilke ressurser er de avhengig av for å realisere ideen (kapital, teknologi, personer/ kompetanse)?

Tights.no er avhengige av teknologi (nettside, betalingsmulighet) og personer til å betjene dette. Tights.no bruker betalingstjenesten Klarna Checkout. Det vil si at man må dekke kostnadene det kreves for å ha et betalingssystem, men nettsiden opprettes gratis. I dette tilfellet er nettsiden opprettet under netthandelsgruppen.no. Tights.no er også avhengig av produkter som kan selges. Uten dette eksisterer ikke nettbutikken. Ergo må en del kapital gå til innkjøp av produkter. De er også avhengige av å ha et pakkelager og ansatte her. Det bør også eksistere et system som samsvarer med nettsiden når varer er utsolgt. For å få sendt pakkene er de avhengige av posten, og at de finner en samarbeidsavtale der om fraktkostnad. Leie av pakkelokale forutsetter at man har litt kapital i begynnelsen, samt nok kapital til å betale de ansatte lønn. Man kan også gjøre lurt i å leie kontorlokaler til de som jobber med nettsiden, men dette er strengt tatt ikke en nødvendighet.

7. Hvordan bygge organisasjonen/sette sammen teamet hvilke tjenester kan du kjøpe, hvilke må du ha selv?

Man kan kjøpe frakttjeneste fra posten, slik at de håndterer alle forsendelsene. Man må og kjøpe banktjeneste på nett. Teamet bør ellers bestå av noen som kan drive markedsføring, noen som kan få til avtaler med kjente merkevarer, noen som kan håndtere nettsiden og noen som kan jobbe på pakkelageret. I startfasen av slike butikker er det ofte få personer som tar seg av de ulike oppgavene. Dersom nettsiden blir en suksess, kan man ansette flere.

8. Hva er absolutt minimum til å lansere ideen?

Det absolutte minimum som må til for å lansere ideen er at man har en nettside som fungerer, produkter å selge, mulighet for kundebetaling og at noen håndterer pakkene som skal sendes ut. Ellers kan det være greit å markedsføre nettsiden så bredt som mulig, for å etter hvert skaffe betalende kunder.

9. Hva slags forretningsmodell/inntektsmodell?

Forretningsmodellen til tights.no kan minne om ideen til Amazon.com. Man har et stort utvalg av produkter, man får opp anbefalinger relatert til tidligere kjøp og det er enkelt å gjennomføre en handel. Handlende kunder registrerer en bruker på nettsiden, som lagrer informasjon som igjen gjør det lettere for kunden å gjennomføre et nytt kjøp i senere tid. Tights.no bruker og affiliatemodell, der bloggere får en gitt sum for å reklamere for ulike produkter. På denne måten når nettbutikken ut til mange ulike personer og de skaffer seg mer trafikk.

10. Hva vil være kritiske suksessfaktorer for at tjenesten skal bli vellykket?

Kritiske suksessfaktorer her er at siden er enkel å bruke, at betalingen ikke skaper problemer og at produktene holder den standard de er forventet å holde. Det er også stort pluss for kunden dersom produktet blir levert raskt. Riktignok vil jeg anta at den mest kritiske suksessfaktoren er at nettsiden er enkelt utformet og fungerer på en tilfredsstillende måte. Ettersom det allerede finnes flere nettsider som tilbyr det samme som tights.no, og som er store aktører, er det viktig at kunden synes siden er enkel å bruke. Eksempelvis fikk jeg ikke til å endre passord på sas.no når jeg skulle bestille flybillett hjem i påsken, ettersom det nye passordet stoppet opp et sted i systemet. Dette førte til at jeg ikke fikk kjøpt ungdomsbillett på Sas, og valgte derfor å kjøpe billetten hos Norwegian istedenfor. Så lite skal altså til for at en handlende kunde velger en annen aktør.

Litteraturliste:

Krokan Arne. Den digitale økonomien. Cappelen akademiske forlag. 2015.

Informasjon om tights.no: https://www.tights.no/betingelser/

Metcalfs lov: https://no.wikipedia.org/wiki/Metcalfes_lov

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *